Pizza bianca

Gdybyś poprosił nas o wymyślenie wiersza, to zaczęlibyśmy go tak: 'Świat bez pizzy byłyby jak niebo bez słońca'. Ale ponieważ nie jesteśmy poetami, to zamiast wymyślania dalszych zwrotek, podrzucamy przepis na pizzę Biancę.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek
1 czubata łyżeczka suszonych drożdży instant
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 proc.
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki suszonego oregano
0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu
2 cebule szalotki
1 kulka mozzarelli
1 pęczek szparagów
8-10 plastrów wędzonego boczku
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Wykonanie:
Na początku przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę miksu z oliwą z oliwek i wymieszaj, aż się rozpuści. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj szparagi i sos śmietanowy. Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Wrzuć szparagi na wrzątek i gotuj przez 1,5 minuty, po czym odcedź i zahartuj zimną wodą. Do śmietany dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, pietruszkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 2 części i uformuj z nich okrągłe placki. Przełóż placki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na środek każdego placka nałóż po dwie łyżki śmietany i rozprowadź je po cieście. Na śmietanie ułóż kawałki mozzarelli, zblanszowane szparagi oraz boczek. Na wierzchu rozsyp pokrojone w półplasterki szalotki. Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz około 10 minut, aż się zarumienią. Przed podaniem posyp pizzę listkami świeżej bazylii.